Cazanele Dunarii, Valea cernei, herculane

o zona superba in toate anotimpurile. relief foarte variat, de la campie spre deal pana la culmile muntoase a muntilor mehedinti si cernei. peisaje superbe, incarcate de istorie si noutate in acelas timp. apele termale care se afla in mijlocul padurii, defileul dunarii, numeroase chei, pesteri si alte rezultate a reliefului carstic. statuia lui decebal, impunatoare si mareata care vegheaza asupra granitie cu serbia. hoteluri, pensiuni luxoase. manastiri situate in puncte de belvedere importante. plimbari cu vaporul pe dunare. toate aceste intr-o arie destul de mica, dar cu o semnificatie importanta. recomand zona tuturor, merita vizitata!

postat: joi 14 mai 2009 la 23:11 2256 vizite, 4 raspunsuri, »

Aici te poţi întâlnii cu legende şi istorioare vechi şi pline de parfum şi farmec. O legendă foarte frumosă, dar care se termină tragic este aceea a insulei Adah-Kaleh, insulă ce se afla în apropiere de Orşova. Minunata insulă aparţinea Dunării şi doar ea putea şi avea dreptul de a o trage la răspundere.Azi tot ce mai aminteşte de această insulă este un viaduct ce-i poartă numele situat pe drumul european ce leagă Drobeta Turnu Severin de Timişoara. în momentul începerii construcţiei impresionantului baraj Porţile de Fier 1 s-a încercat salvarea acestui colţ de rai unicat prin transmutarea localnicilor cu tot cu case pe o altă insulă, mai jos de Drobeta (insula se numeşte Şimian şi astăzi întâlnim pe ea doar zidurile vechii cetăţi şi multe păsări, oameni nu). Un alt colţ ce poate spune o poveste este o mică statuie, ridicat de muncitorii de pe şantierul naval Orşova în cinstea şi onoarea celor care au încercat ani de-a rândul să traverseze înot Dunărea spre un trai mai bun sau spre a-şi împlini visele şi dorinţele. Statuia poartă numele de DANUBIANA, reprezintă o femeie ce poartă în mână o coroană de lauri, iar povestea 'oficială' este aceea că ea este ridicată în cinstea celor care au muncit cu sârg la ridicarea barajului de la Porţile de Fier 1 şi Porţile de Fier 2. Un ultim punct ce îşi spune povestea, chiar dacă nu are glas, se numeşte Orşova. Este un oraş amplasat într-un mic golf. Acest oras a fost încercat de multe intemperii istorice. Printre acestea se pot număra încercarea turcilor de a devia cursul iniţial al râului Cerna doar pentru ca oraşul să devină paşalâc (încercare ce a dat greş).Viaductul ce ar fi trebuit să devieze Cerna se află amplastat pe drumul ce uneşte Orşova de Herculane, pe partea stângă, ascuns de vegetaţie pe valea secată a unui pârâiaş.

Stef

duminică 24 mai 2009 la 22:54

am facut si eu un tur de 1-2 mai prin banat ,am coborat pe valea cernei pana la orsova,pe dunare la tr.severin ,apoi pe motru pana la tg jiu,valea jiului la petrosani si apoi catre cluj prin hateg.avem niste zone f.frumoase.culmea am gasit si drumuri bune.atentie,harta rutiera are greseli,ex.dn7 petrosani spre voineasa-brezoi este practicabil doar 4 km.dupa care numai t.a.f.-ul te salveaza,pacat pentru peisajele de pe valea lotrului si lacul de la vidra

duminică 26 iulie 2009 la 10:37

vara asta am fost pe defileul Dunariii, la cazane la herculane...toate zonele acelea sunt superbe chit ca au fost distruse multe lucruri...insa merita vizitate.

ginseng

vineri 11 februarie 2011 la 17:54

Cine ajunge in zona Herculane sa nu ezite, chiar daca asfaltul nu este prietenos, sa ajunga si la Cerna Sat, cheile Corcoaiei. Peisajul este uneori salbatic, alteori mirific, functie de starea de spirit a fiecaruia, insa merita vazut. Pe partea cealalta, spre Cazane , nu ocoliti manastirea Sf Ana din Orsova. Odata ajunsi sfintenia locului va va cuceri iar privelistea care vi se deschide de la inaltimea aceea este mai mult decat placuta ochiului. Daca plecati spre Baia de Arama faceti un popas si la Ponoarele, unde natura va mai incanta cu ceva: Podul lui Dumnezeu, Pestera Ponoare, Campul cu lapiezuri, Lacul Zaton (din pacate in perioada in care am fost era secat), Padurea de liliac (numai primavara). Zona este mult mai frumoasa decat putem cuprinde in cateva fraze. Toate cele bune.

miercuri 16 februarie 2011 la 10:05